ورود | ثبت نام سبد خرید()
{{invoice.payable |commaSeparated|persianNumber}} ریال

الکتروموتور های ضد انفجار

تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷ / تعداد بازدید : ۲۹۶// نویسنده : پرستو شادمان فر

الکتروموتور ضد انفجار

 ایمنی پیشگیرانه مستلزم انتخاب دقیق تجهیزات، به ویژه موتورهای الکتریکی، در محیط های خطرناک پالایش نفت و گاز، پالایشگاه های شیمیایی و نفت و محیط های معدنی است.

  • موتورها می توانند به یکی از این دو روش انفجار ایجاد کنند:
  • سطح موتور در حین کار آنقدر داغ می شود که بخار، گاز یا گرد و غبار را مشتعل می کند
  • یک قوس منفرد ناشی از نقص موتور، مانند خرابی عایق سیم پیچ یا مشکل منبع تغذیه، مواد محیط را مشتعل می کند.

موتورهای ضد انفجار برای کاربردهای صنعتی با حضور مواد بسیار قابل احتراق و فراگیر مورد نیاز هستند. ضد انفجار به این معنی نیست که موتور هرگز منفجر نمی شود و همچنین از انفجارهای خارجی مصون نیست. در عوض، یک موتور ضد انفجار دارای ویژگی هایی است که از انفجار موتور داخلی از احتراق فضای بزرگتر، محیطی و قابل احتراق جلوگیری می کند.

در حضور گازهای قابل اشتعال،  محیط های قابل انفجار ،مکان های مخاطره آمیز دارای  گرد و غبار، دود، الیاف ، ذرات معلق در هوا و مواد محترقه و محیط هایی که امکان تشکیل مثلت آتش با جرقه را دارند ، تجهیزات الکتریکی باید به گونه ای طراحی شوند که ریسک انفجار از  هرگونه منبع اشتعال احتمالی مانند قوس یا دمای بیش از حد را از بین ببرند . از جمله مواردی که در اثر بی توجهی رخ می دهد میتوان انفجار در پالایشگاه ها ،معادن و یا آتش سوزی در کارخانجات ریسندگی و بافندگی که در اثر عدم استفاده از تجهیزات ضد انفجار  اتفاق می افتد نام برد. موتورهای ضد انفجار برای زنده ماندن در برابر انفجار خارجی طراحی نشده اند، بلکه برای جلوگیری از احتمال شروع آتش سوزی یا انفجار طراحی شده اند. آنها برای عملکرد ایمن در مناطق خطرناک خاص تأیید شده اند. الکتروموتور ضد انفجار به گونه ای طراحی شده است که انفجار احتمالی درون آن به بیرون منتقل نشود و یا عمل آب بندی در حدی صورت گرفته باشد که هنگام استفاده در محیط های حاوی گازهای قابل انفجار،از ورود گاز به داخل الکتروموتور و خطرانفجار آن جلوگیری کند. این دستورالعمل ها توسط سازمانهای ذیل در مناطق مختلف جهان مانند UL (آمریکای شمالی)، ATEX (اروپا/بین المللی)، CCC (چین)، یا CSA (کانادا) تدوین وطبقه بندی  می شوند.

عبارت EEXمشخص کننده الکتروموتور مورد استفاده مناطق خطرناک انفجاری بوده و نشان دهنده ضد انفجار بودن موتور است وهمچنین کدی که بعد از EEXنوشته می شود نشان دهنده نوع حفاظت موتور می باشد.

حوزه صفر استفاده از هیچ نوع موتور الکتریکی مجاز نمی باشد

حوزه یک: استفاده از موتورهای با حفاظت EExd و EExp و EExe مجاز می باشد.

حوزه دو: استفاده از موتورهای با حفاظت EExd و EExp و EExe و EExn مجاز می باشد.

EExd.a  : این موتورهای ضدانفجار اگر جرقه یا احتراقی صورت گیرد، به هیچ وجه به خارج الکتروموتور انتشار نمی یابد و باعث احتراق در محیط نمی گردد. این موتورها دارای پوشش و پوسته ضخیمی بوده و وزن آنها بیشتر از مدل های ضدانفجار مشابه دیگر است. محدوده کاری این موتورها در محیط های انفجاری خطرناک می باشد.

 :EExde.b نشان دهنده این است که علاوه بر الکتروموتور، ترمینال آن نیز ضدانفجار است و از امنیت بالاتری برخوردار است.

EExp.c  : این الکتروموتورهای ضدانفجار، محیط داخلی الکتروموتور توسط هوا یا یک گاز بی اثر تحت فشار قرار گرفته و بدین وسیله اتمسفر داخل موتور از اتمسفر خارجی جدا شده و احتمال بروز انفجار در محیط بیرونی کاهش یافته و یا از آن جلوگیری می شود. این موتورها را می توان در حوزه کاری یک مورد استفاده قرار داد.

: EExn.d به این موتورها ضدجرقه می گویند و در ساخت آنها تمهیداتی لحاظ شده که در هنگام کار در شرایط عادی و غیر عادی هیچگونه جرقه ای که باعث احتراق اتمسفر انفجاری محیط گردد، نشود. درجه انفجاری EExn پایین تر از EExd بوده و در حوزه دو محیط های انفجاری کاربرد دارد و در حوزه یک استفاده نمی گردد.

EExe.e : مشابه موتورهای EExn بوده که تمهیدات سختگیرانه تری جهت بهبود در شرایط کاری آنها انجام گرفته است و این موتورها نیز در حوزه دو کاربرد دارند ولی در شرایط خاص در حوزه یک نیز استفاده می شوند.

:موتور های ضد انفجار از جمله در صنایع زیر استفاده می شوند

انتقال گازها و جابجایی سوخت،جایگاه پمپ بنزین وCNG ،انواع میکسر و همزن صنایع نفت و گاز و پتروشیمی،صنایع رنگ سازی،صنایع الکل سازی،صنایع نظامی و هسته ای،صنایع شیمیایی ،معدن ، کارخانه های مواد شیمیایی مانند کارخانجات مواد شوینده و پاک کننده ، صنایع نساجی  و غیره

مکان های خطرناک بر اساس ماهیت مواد خطرناک و احتمال حضور آنها در یک منطقه معین در شرایط عملیاتی عادی طبقه بندی می شوند. برای اطمینان از عملکرد ایمن در مکان‌هایی که مواد قابل اشتعال دائماً وجود دارند مانند معادن بخاطر وجود گاز متان.

 

  •  الکتروموتور ضد انفجار بر اساس برند :
  • الکتروموتور ضد انفجار(برند ایتالیایی) CEMP
  • الکتروموتور ضد انفجار(برزیل)WEG برزیل
  • الکتروموتور ضد انفجار اومب(رومانی) UMEB رومانی
  • الکتروموتور ضدانفجار زیمنس
  • الکتروموتور ضد انفجار ABB
  • الکتروموتور ضدانفجارموتوژن
  • الکتروموتور ضدانفجار جمکو

 موتورهای ضد انفجار باید معیارهای طراحی مهم زیر را داشته باشند:

محفظه موتور باید در برابر انفجار داخلی مقاومت کند.

منابع اشتعال مانند شعله ها و جرقه ها نباید به محیط خارجی برسند که می توانند باعث انفجار شوند.

دمای سطح محفظه هرگز نباید آنقدر داغ باشد که مواد قابل احتراق موجود در محیط خارجی، حتی در شرایط اضافه بار  یا  زمانی که موتور  توسط لایه ای از گرد و غبار خطرناک عایق شده است، مشتعل شوند.

گواهینامه UL آمریکا

شکل 1. نمونه ای از پلاک شناسایی فهرست UL. منبع: Worldwide Electric

موتورهایی که گواهینامه ضد انفجار UL را برآورده می کنند به وضوح توسط یک پلاک شناسایی لیست UL که روی محفظه موتور چسبانده شده است قابل شناسایی هستند. این صفحه کلاس، تقسیم بندی و انطباق گروه موتور را مشخص می کند.

برای کسب گواهینامه و پلاک نام، موتورهای کاندید باید معیارهای تست تعیین شده توسط استاندارد صنعتی UL -674: موتورهای الکتریکی و ژنراتورها برای استفاده در مکان های خطرناک (طبقه بندی شده) را داشته باشند. سازندگان مشخصات عملیاتی مورد انتظار موتور کاندید، مانند RPM، گشتاور، قدرت و فرکانس، و همچنین توضیحاتی در مورد تجهیزات مرتبط مانند درایوهای فرکانس متغیر (VFD) ارائه می‌کنند. UL یک آزمایش مخرب برای تعیین افزایش دمای موتور ایجاد می کند و اطمینان حاصل می کند که موتور با معیارهای گواهی UL مطابقت دارد.

UL موتورها را برای کلاس ها و بخش های مختلف، مناسب برای کاربردهای خاص و قرار گرفتن در معرض مواد، گواهی می دهد.

کلاس I، بخش 1

مکان های کلاس I دارای غلظت بخار یا گازهای قابل احتراق هستند. مکان های بخش 1 وجود مواد قابل اشتعال را در طول عملیات عادی تجهیزات فرض می کنند.

این موتورها با این فرض کار می‌کنند که بخار یا گاز در محفظه نفوذ می‌کند، و بنابراین، توجه اولیه در طراحی این است که از ایجاد یک انفجار بزرگ - یک خرابی موتور داخلی - جلوگیری شود.

این موتورها دقیق ترین استانداردهای طراحی ضد انفجار را برآورده می کنند:

محفظه موتوری که در برابر انفجار داخلی مقاومت کرده و حاوی آن است

مسیرهای خروجی شعله که شعله ها را خنثی می کند و به گازهای داغ اجازه می دهد از محفظه خارج شوند

هیچ سطحی که از کمترین دمای خود اشتعال بخار، گاز یا گرد و غبار در محیط مورد انتظار تجاوز کند.

کلاس I، بخش 2

مکان های بخش 2 فقط در هنگام خرابی تجهیزات حاوی گاز یا بخار قابل احتراق، محیطی هستند. در طول کارکرد معمولی تجهیزات، گاز یا بخار وجود نخواهد داشت.

مشخصات بخش 2 هنوز سختگیرانه است، اما کمتر از بخش 1 است، زیرا برای ایجاد انفجار نیاز به دو نقص همزمان - موتور و منبع گاز - است. با مشخص کردن یک ضد انفجار واقعی، موتور بخش 1 برای کاربرد بخش 2 ایمنی مورد نیاز را فراهم می کند، اما به قیمت مهندسی بیش از حد.

ملاحظات اولیه برای موتورهای کلاس I، بخش 2 این است که دمای سطح کمتر از دمای اشتعال خودکار بخار یا گاز باقی می ماند و اجزای موتور مانند برس ها یا کلیدها باید قوس دار نباشند.

گروه های کلاس I

خود مواد بیشتر بر اساس فشار انفجاری و دمای اشتعال طبقه بندی می شوند.

گروه C: استالدئید، سیکلوپروپان، دی اتیل اتر، اتیلن، ایزوپرن

گروه D: استون، آمونیاک، بنزن، بوتان، اتان، اتانول، بنزین، متان، پروپان، استایرن

کلاس دوم

مکان‌های کلاس II حاوی گرد و غبار قابل احتراق هستند و پیشگیری از اشتعال متفاوت از کلاس I است. در حالی که جلوگیری از ورود گاز به محفظه موتور تقریباً غیرممکن است، جلوگیری از ورود ذرات جامد آسان‌تر است.

حق امتیاز موتورهای کلاس II جلوگیری از تماس مواد قابل احتراق با منبع احتراق است. این بدان معناست که محفظه و اجزای موتور هرگز نباید از دمای احتراق خودکار برای مواد گرد و غبار مورد نظر تجاوز کنند، حتی اگر یک لایه ضخیم و عایق از آن جمع شود.

مکان های بخش 1 حاوی گرد و غبار قابل احتراق در شرایط عادی هستند. مکان های بخش 2 حاوی گرد و غبار نیستند مگر اینکه نقصی وجود داشته باشد.

گروه های کلاس دوم

گروه F: زغال سنگ

گروه G: ذرت، نایلون، پلی اتیلن، شکر، گندم، آرد گندم

انتخاب

برای همه کاربردها و صنایع فوق، انتخاب موتور یک ملاحظات ایمنی جدی است. WorldWide Electric Corp. می تواند به مشتریان در انتخاب بهینه و اقتصادی کمک کند تا اطمینان حاصل شود که موتورهای ضد انفجار مناسب برای کاربردهای حساس به کار می روند.

امیدواریم با دنبال کردن این مقاله آسان، موتور الکتریکی مناسب را در فروشگاه اینترنتی گل الکتریک پارت پیدا کنید. با این حال، اگر سؤال بیشتری دارید، لطفاً برای مشاوره بیشتر در مورد این موضوع با متخصص موتورهای الکتریکی ما تماس بگیرید. ما اینجا هستیم، برای شما!

 

اطلاعات موجود در این مقاله فقط برای اهداف اطلاعات عمومی در نظر گرفته شده است و بر اساس اطلاعات موجود در تاریخ اولیه انتشار است. هیچ اظهارنظری مبنی بر کامل بودن یا جاری بودن اطلاعات یا مراجع انجام نشده است. این مقاله جایگزینی برای بررسی مقررات جاری دولتی، استانداردهای صنعتی، یا سایر استانداردهای خاص کسب و کار و/یا فعالیت شما نیست و نباید به عنوان توصیه یا نظر حقوقی تلقی شود. خوانندگان با سؤالات خاص باید به استانداردهای قابل اجرا مراجعه کنند یا با یک وکیل مشورت کنند.

آخرین مقالات

پیشرفت در فناوری موتور الکتریکی

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

موتورهای الکترونیکی در دهه آینده چگونه تکامل خواهند یافت؟

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز با برق تک فاز

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

پوسته الکتروموتور

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

موتور الکتریکی مناسب را در پنج مرحله ساده پیدا کنید

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

پمپ آب چیست

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

الکتروموتور پایه دار و فلنج دار چیست

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

6 فناوری که می تواند موتورهای الکتریکی را متحول کند

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

بررسی نحوه عملکرد کولر آبی و پمپ مورد استفاده در کولرهای آبی

 تاریخ : ۱۴۰۱/۰۸/۰۷   تعداد بازدید : ۲۹۶

ارسال نظر

دیدگاه
© کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت گل الکتریک پارت می باشد.
طراحی سایت توسط شرکت پارسیان مهر