ساختار داخلی کولر آبی بسیار قابل درک و ساده می باشد. نحوه عملکرد کولرهای آبی بدین شکل است که پمپ آب مورد استفاده در کولر، آب را به قسمت های بالای کولر پمپاژ می کند؛ آب وارد شده در این قسمت نیز باعث خیس شدن پوشال ها یا پدهای سلولزی خواهد شد. سپس با روشن کردن فن کولر، الکتروموتور یا دینام کولر، هوای خارج و اطراف کولر را به داخل کولر خواهد کشید. در واقع، هوا از داخل پوشال عبور کرده و وارد بدنۀ داخلی کولر آبی می شود.
همچنان که هوا از روی پوشال خیس عبور می کند، آب موجود بر روی پوشال نیز تبخیر خواهد شد. از آنجایی که عمل تبخیر آب، یک فرایند کاملا گرماگیر به شمار می آید؛ هوای عبور داده شده از پوشال ها خنک شده و در نهایت، هوای خنک توسط فن کولر به داخل کانال کولر هدایت می شود.
شکل ظاهری کولر آبی مانند یک مکعب فلزی است که در داخل این مکعب فلزی یک قطعه فن سانتریفیوژی تعبیه شده است. چرخش این قطعه توسط موتور و همچنین تسمه انجام می شود و به این صورت، هوا داخل دستگاه جریان خواهد داشت. با وجود پمپ آب در داخل بدنۀ کولر، پوشال ها نیز همواره خنک خواهند بود.
همانطور که عنوان نمودیم، با عبور هوای بیرون از داخل پوشال های خیس، هوای داخل خنک شده و این هوا به داخل کانال و سپس از آنجا به دریچۀ خروجی کولر در خانه هدایت می شود. مکانیزم و ساختار کلی کولرهای آبی نسبت به سایر کولرها بسیار ساده است.
از جمله قطعاتی که به دلیل کارکرد زیاد کولر دچار خرابی و فرسایش زیاد می شوند؛ می توان به فن موتور و همچنین پمپ آب اشاره کرد. هزینه تعمیر و نگهداری این نوع قطعات چندان زیاد نیست. از طرفی، هر چه میزان آب تبخیر شده به درون کولر بیشتر باشد؛ میزان خنک کنندگی افزایش یافته و عملکرد کولر نیز بسیار مطلوب و کارآمد خواهد بود.
مهمترین و اصلی ترین قطعات داخلی کولر آبی شامل موارد زیر می شود:
• الکتروموتور
• خازن راه انداز
کولرهای آبی شامل چند بخش بیرونی نیز هستند که در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص این بخش ها عنوان خواهیم کرد.
در یک بخش، کانال خارجی کولر آبی طراحی و راه اندازی شده است. طراحی و نصب این کانال ها بر اساس ابعاد و فضای مورد استفاده از کولر آبی به شکل مکعب مستطیل انجام می شود. یکی از سَرهای کانال کولر به داخل ساختمان هدایت شده و سَر دیگر نیز از قسمت بیرون به داخل کولر متصل خواهد شد.
برای افزایش بازدهی کولر آبی، فاصلۀ بین کولر و دیوار با بِرزنت با کیفیت و بدون منفذ پُر خواهد شد. در صورتی که دستگاه در معرض مستقیم نور خورشید و گرما نباشد، طبیعتاً گرما به داخل بدنۀ کولر منتقل نشده و هوای درون کولر خنک خواهد بود. از طرفی اگر برزنت یا بدنۀ بیرونی کولر بیشتر در معرض گرما و نور خورشید باشد؛ مسلماً هوای داخلی کولر گرم شده و هوای منتقل شده به کانال کولر و دریچۀ خروجی نیز گرم خواهد بود.
قطعه پروانه در کولر آبی، روبروی کانال داخلی کولر تعبیه شده است. حتماً به خاطر داشته باشید که پوشش مورد استفاده بر روی کولر، برزنتی باشد و همچنین پوشش مورد استفاده، دارای منفذ نباشد. در داخل و سر تا سر کولر، محفظۀ ناودان که مسیر عبور آب می باشد، تعبیه شده است.
در کنار این قطعات، سایر قطعات مهم و کاربردی مانند تسمه، سه راه آب، پولی بزرگ و کوچک نیز قرار دارند. با قرارگیری این قطعات در کنار هم، عبور آب از داخل کولر نیز با عملکرد بهتر و کارایی بیشتری انجام می گیرد.
از دیگر قطعات مهم و کاربردی که در داخل و خارج بدنۀ کولر آبیمورد استفاده قرار می گیرند، می توان به فیوز محافظ، جعبه ترمینال، فلوتر، کابل رابط چهار سیم، الکتروموتور دو سرعته، کلید مخصوص جهت راه اندازی، خازن ها، کلیدها، سیم پیچ ها، پمپ، واتر پمپ، خازن ها و . . . اشاره کرد.
در صورت عملکرد نامطلوب و غیر استاندارد هر یک از قطعات، مسلماً کارکرد کولر آبی نیز با مشکل مواجه خواهد شد.
کولرهای آبی برای مکان و محیط هایی که سر پوشیده یا بسته هستند، بسیار مناسب خواهند بود. از آنجایی که در شهرهای بزرگ میزان آلودگی هوا زیاد می باشد؛ با وجود کولر آبی، تهویه هوا و خنک سازی محیط بهتر انجام خواهد شد. برای آنکه کولر آبی تهویه مطبوع و مناسبی داشته باشد؛ باید هوای تمیز و تازه در اطراف کولر وجود داشته باشد. این یکی از فاکتورهای مهم و اساسی در طراحی انواع کولرهای آبی در فاز استانداردهای صنعتی است.
استانداردهای بین المللی فرایند عملکرد دستگاه های تهویه هوا مانند پکیج و اسپلیت را تایید نمی کنند. به این دلیل که این نوع دستگاه ها از هوای برگشتی به جای هوای تازه و تمیز جهت تهویۀ هوای محیط بسته استفاده می کنند. در نتیجه، فرایند تهویۀ صحیح هوا در این فضاها به درستی انجام نمی شود.
در مقابل، تهویۀ مطبوع و مطلوب توسط کولر آبیبر اساس انواع تبخیر، به شیوۀ صحیح و کاملاً سرمایشی انجام می شود. نکتۀ جالب توجه اینکه، کولرهای آبی هوای آلوده و گرد و غبار موجود در هوا را توسط قطعه ای به نام قطعۀ اِیر واشر (Air Washer Unit) تصفیه خواهند کرد. در نتیجه، هوای وارد شده به داخل کولر، هوای تازه، خنک و عاری از هرگونه آلودگی خواهد بود.
در کنار مزایای ذکر شده از کولرهای آبی، لازم است به یکی از معایب این نوع کولرها نیز اشاره کنیم.
میزان مصرف آب در کولرهای آبی نسبتاً زیاد بوده و این میزان مصرف آب در مناطق گرم و خشک بیشتر خواهد بود. به این دلیل که در این مناطق میزان بارش باران و بارندگی سالانه بسیار کم می باشد.
واحد حرارتی BTU (British Thermal Unit) یک واحد انگلیسی می باشد که برای سنجش و ارزیابی حرارت مورد استفاده قرار می گیرد. واحد حرارتی به این معناست که برای افزایش دمای یک پوند آب در هوای یک اتمسفر (از 60 درجه تا 61 درجه فارنهایت) به میزان حرارت مشخصی نیاز خواهید داشت.
از آنجایی که یک پوند آب برابر (0.453 کیلوگرم آب) است، بنابراین برای افزایش یک درجه دمای آب، نیاز به انرژی خواهید داشت. میزان انرژی مورد نیاز را با واحد حرارتی BTU مورد سنجش قرار می دهند. بر اساس واحد ژول، هر یک واحد BTU را معادل عدد 1055 ژول، در نظر خواهند گرفت. ضمن آنکه هر وات نیز معادل عدد 3.412142 واحد حرارتی BTU بر ساعت خواهد بود.
اگر این واحد حرارتی در صنعت گرمایش و سرمایش مورد توجه قرار گیرد؛ میزان سرمایش سیستم در واحد زمان مشخص خواهد شد. در واقع، رقمی که در واحد BTU نمایش داده می شود، نمایانگر میزان برودت دمای باد یا هوای دستگاه نیست! بلکه نشان از میزان برودتی است که دستگاه به محیط اطراف انتقال خواهد داد.
این میزان در کولر آبینمایانگر این است که دستگاه طی یک ساعت، چه میزان حرارت را از یک اتاق کاهش خواهد داد. ضمن آنکه این میزان در فضاها و مکان های متنوع با ابعاد مختلف، متفاوت خواهد بود. ظرفیت کلی سرمایش BTU از حداکثر میزان یعنی 32000 شروع و تا حداقل میزان یعنی 5400 برای محیط های کوچک در نظر گرفته شده است.
مقادیر ذکر شده برای اتاق ها و مکان هایی است که سقف معمولی دارند یا موقعیت آنها در مناطق معتدل می باشد. برای خانه ها و محیط هایی که طراحی خاص یا سقف بلند دارند، این عدد و ارقام چندان مهم و کاربردی نخواهند بود. در حالت کلی، برای سقف های بلند ( حداکثر 10 درصد) باید بیشتر این اعداد را در نظر گرفت.
از سوی دیگر، برای محیط هایی مانند آشپزخانه باید به هر عدد و رقم به عدد (4000 BUT) اضافه شود. چرا که تولید گرما در محیط آشپزخانه نسبت به سایر موقعیت های خانه بیشتر است.
برای مناطق گرم، به تمامی اعداد باید 20 درصد اضافه کرد و محیط هایی که در سایه هستند، 10 درصد از این مقادیر کم خواهند کرد. در مقابل، محیط هایی که در فضای نورگیر یا در مقابل نور خورشید قرار دارند؛ باید 10 درصد به این اعداد اضافه کنند.
بر اساس متراژ و ابعاد خانه، میزان سرمایش و عملکرد کولر آبیبررسی می شود.
مساحت اتاق (بر حسب متر مربع) میزان ظرفیت سرمایشی (بر حسب BTU/H)
14>> 5400
17>> 6000
30>> 8000
35>> 9000
40>> 10000
50>> 12000
70>> 14500
80>> 16000
90>> 18000
130>> 24000
140>> 28500
150>> 32000
لازم به ذکر است که تمامی این مقادیر برای اتاقی که ارتفاع سقف آن معمولی است و در منطقۀ معتدل قرار دارد، مناسب است. برای خانه هایی با سقف بسیار بلند و طراحی خاص، این اعداد و ارقام چندان کاربردی نخواهند بود. سقف های بلند، باید حدوداً 10 درصد بیشتر در نظر گرفته شود. البته برای محیط هایی مانند آشپزخانه که منابع گرمایشی در آنجا زیاد است؛ باید به هر رقم تقریباً 4000 واحد BTU اضافه شود. همچنین محیط های گرم نیز 20 درصد به این ارقام اضافه می کنند. اگر محیط خانه یا فضای مورد نظر در سایه باشد، 10 درصد از این ارقام کم خواهید کرد و بالعکس برای فضاهای نورگیر و آفتابگیر باید 10درصد اضافه کنید.
چه کنیم که کارایی کولرهای ما در این روزهای گرم تابستان بیشتر شود؟ در این بخش از وبسایت گل الکتریک پارت این موضوع را بررسی می کنیم.
الکتروپمپ و الکتروموتور دو قطعۀ بسیار مهم و کاربردی در کاهش میزان انرژی مصرفی در کولرهای آبی می باشند. در زمینۀ افزایش ظرفیت سرمایش کولر آبینیز کیفیت و جنس پوشال؛ و همچنین سایر اجزای مکانیکی مانند وزن پره ها، زاویۀ پره ها، پروانه، محفظۀ قرارگیری پروانه موثر خواهند بود. از سوی دیگر، نحوه و چگونگی انتقال انرژی مکانیکی به واسطۀ تسمه، پولی موتور پروانه، یاتاقان، شفت؛ و همچنین نوع طراحی و مساحت بدنه کولرهای آبی بر میزان سرمادهی کولر تاثیرگذار خواهند بود.
برای آنکه فرایند خنک کنندگی و همچنین نکات بهداشتی به درستی انجام شود؛ باید محل مناسبی برای کولر در نظر بگیرید. برای کولر آبی، حتماً سایه بان یا پوشش برزنت در نظر گرفته و فاصلۀ بین کانال تا کولر را کاهش دهید.
ارسال نظر